kort


Waar en wat wij bouwen…

Er moeten meer sociale huurwoningen en middensegmentwoningen bijkomen in Amsterdam. Daarom bouwt en renoveert Stadgenoot veel. Een overzicht van onze nieuwste projecten in Centrum, Oost en Nieuw-West.

116 sociale huurwoningen
Wij zijn begonnen met de sloop van het zestig jaar oude Diderot-blok in Amsterdam Nieuw-West. Dit bedrijfsverzamelgebouw was sterk verouderd en renovatie bleek te duur. We gaan er 116 sociale huurwoningen voor terugbouwen; 12 driekamerappartementen en 104 jongerenwoningen. Tegelijk wordt ook de omgeving verbeterd. Er komt meer parkeergelegenheid en meer groen. Oplevering van de nieuwe woningen staat gepland voor zomer 2022.

203 sociale huurwoningen
In de nieuwe stadswijk Oostenburg worden 203 sociale huurwoningen gerealiseerd, waarvan 173 studio’s voor een jongere doelgroep en 30 woningen voor senioren, die aansluiten op de woonwensen van de ‘oudere Amsterdammer’. Zo komt er een brede galerij en een ontmoetingsruimte op de begane grond. De gasloze woningen krijgen hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. Op de onderste verdieping worden bedrijfsruimtes gerealiseerd. We hopen te starten in het najaar van 2021. De bouw duurt ongeveer twee jaar.

66 sociale huurwoningen
Naast winkelcentrum IJburg bouwen wij een circulair woongebouw met 66 sociale huurwoningen voor diverse doelgroepen. Op de begane grond komt een broedplaats met ateliers voor startende kunstenaars. Het bouwsysteem is demontabel en herbruikbaar en de composietgevel past mooi bij het naastgelegen Solid-gebouw. De woningen zijn aardgasvrij en worden aangesloten op stadsverwarming. Er komen zonnepanelen op het dak en er vindt wateropvang plaats. Start bouw: zomer 2021. Duur: ongeveer anderhalf jaar.

189 sociale huur- en middensegmentwoningen
Het complex Nolensstraat Zuid uit 1957 is het laatste complex van de Dudokbuurt dat aangepakt moet worden. Alle 146 woningen worden gesloopt, waarna we er in totaal 189 duurzame huurwoningen (126 sociale huur en 63 middensegment) voor terugbouwen. Voor gezinnen, jongeren én senioren. Doordat er straks ook gewoond wordt op de begane grond is dit echt een aanwinst voor de buurt. Start bouw verwachten wij tegen het eind van dit jaar (afhankelijk van het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning).


Image

Daar is de orgelman…

…met zijn deuntjes die iedereen kent. Draaiorgels horen in het Amsterdamse straatbeeld. Ruud Brienen is er al vanaf zijn derde jaar gek mee. Hij heeft er vijf, waaronder de bekende grote draaiorgels De Bandiet en De Kaaspoorter. Ruud is er vaak mee te vinden in de binnenstad, maar door corona was er het afgelopen jaar geen orgeldeuntje meer te horen. Hier en daar luisterde hij met een van zijn orgels nog een feestje op, maar nu trekt hij zo nu en dan weer de stad in. Vanuit zijn garage die hij huurt van Stadgenoot. Niet naar het centrum, want dat mag niet. En dus draait hij hier op de Ferdinand Bolstraat, vlak bij de Albert Cuyp-markt. ‘Iedereen kan anderhalve meter afstand houden bij een draaiorgel. Wij kunnen overal in de stad een beetje gezelligheid brengen.’

Kijk op: www.draaiorgel-amsterdam.nl. 


Image

Gevelpanelen sieren Blomwijck

Na een succesvolle renovatie zijn de zes bouwblokken van de Blomwijck in Osdorp klaar. De feestelijke oplevering was op 3 juni. De woningen zijn aangesloten op stadswarmte, zijn comfortabeler en energiezuiniger geworden. Daarnaast ziet het gebouw er weer goed uit door de nieuwe entree, nieuwe kozijnen en nieuwe balkonhekken. Opvallend zijn de gevelplaten. De reliëfpanelen verbeelden het Verloren Osdorp: op een abstracte manier zien we het Blomwijckerpad, het Cromme Camp, De Witte Klok en het Groenpad. De straatnamen zijn vernoemd naar elementen uit het vroegere polderlandschap van Osdorp. Zo was de Witte Klok bijvoorbeeld een boerenhofstede. Inspiratiebron voor het ontwerp van de reliëfpanelen zijn ook de drie bestaande muurschilderingen van Lex Horn, Dick Zwier en Berend Hendriks uit 1960.